Osvětová beseda o.p.s., Táborská 15, 140 00 Praha 5, tel.: 261 213 978

Rakovina není náhoda - SPŠ Ostrov



Dne 15.11.2013 a prakticky poprvé se naše škola SPŠ Ostrov zapojila do projektu prevence rakoviny nesoucí název „Rakovina není náhoda“. Projekt je zaměřen především na mladé lidi. Velice poutavou a srozumitelnou formou je žákům předkládána v současné době velmi ožehavá a přitom mezi mladými lidmi velmi často zcela opomíjená problematika rakoviny. SPŠ ostrov měla tu čest do svých řad na jeden den přivítat lékaře interního oddělení, který s žáky prodiskutoval otázky rakoviny.
Nejdříve lékař seznámil žáky formou poutavých prezentací a hromadou fotodokumentace s výsledky demografického šetření v oblasti výskytu rakoviny u žen a mužů podle různých věkových skupin obyvatelstva. Velmi znepokojivým faktem je skutečnost vyplývající ze statistického šetření a to, že rakovinou onemocní každý třetí člověk a na následky pak zemře každý čtvrtý. Přednášející se zaměřil na nejdůležitější rizikové faktory vzniku rakovinového onemocnění, mezi které patří: kouření, obezita, sluneční záření, tuky v potravě, alkohol a rakovinové onemocnění v rodině. Uváděl příklady, jak se těmto faktorům zbytečně nevystavovat. Žáci si mohli během besedy jednoduchým testem ověřit, do které z rizikových skupin patří. Během přednášky probíhala řízená diskuze, kdy byl přednášející vystaven toku otázek ze strany žáků. Na závěr byly lékařem zdůrazněny nutné změny v chování lidí, které vedou ke snížení rizika onemocnění rakovinou tzv. onkologické desatero, což je z hlediska prevence to nejdůležitější.
Mohu jen chválit perfektní připravenost lektora v dané oblasti, jak z hlediska prevence rakoviny, tak z hlediska pedagogicky výchovného. Jeho profesionální přístup k celému tématu, navíc velice vhodně okořeněn vtipnými příhodami ze života lékaře. Prostě spokojenost na všech úrovních. Rozhodně se SPŠ Ostrov bude i v následujících letech podílet na úzké spolupráci s agenturou JLM Praha. Je velice pozitivní vidět, že se někdo v současné době stará o odborné povědomí nás občanů, zejména pak dětí a nepožaduje za to prakticky žádnou finanční odměnu. Díky.

Ing. Fales Alexandr

Žádné komentáře: